Ki gondolta volna, hogy a Rákóczi túrós, nem Rákóczi fejedelem nevéhez fűződik. A sütemény Rákóczi János, 20. században élt szakácsmester  alkotása.A túrós sütemény receptje az 58-as Brüsszeli világkiállítás óta vált ismertté . A szakma nagy öregjei úgy emlékeznek vissza, hogy már a 30-as években is sütötték ezt a süteményt Rákóczi túrós lepény néven. Receptjét a Magyar Szakács 1937-ben leközölte.

A sütemény különlegessége a megszokott édes lepényektől való eltérése; a túrótöltelék fedésére tészta helyett cukros tojáshabot tesznek.

 

Rákóczi túrós

Hozzávalók a tésztához:

  •  25 dkg liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 dl tejföl,
  • citromhéj.

Barackíz

A habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

Egy nagy tálba dolgozzuk össze a tésztához valókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a  vajat, a tojássárgákat, a tejfölt. Gyúrjuk össze és egy órára a hűtőbe téve pihentessük.
A töltelékhez a tojás sárgákat a cukorral keverjük krémesre, majd morzsoljuk bele az áttört túrót, tejfölt, a mazsolát, és a citrom reszelt héját. Legvégül keverjük hozzá a 2 tojás felvert habját.
A tésztát nyújtsuk ki ceruzavastagságúra, majd fektessük egy közepes (20 x 30-as), vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük. Ezután kenjük rá a baracklekvárt, majd a túrós tölteléket. Így sütjük még 20 percig.  A fehérjéket verjük kemény habbá verjük a porcukorral, és simítsuk rá a túrókrémre, vagy csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével berácsozzuk.
Sütőben visszatéve még pár percig sütjük, majd legalább 10 percig szárítjuk.  Vizes késsel szeleteljük.

Forrás: gasztrovilag.hu.

kép forrása.http://zenobia.blog.hu