Helyes táplálkozás – jobb életminőség

A helyes táplálkozás nem csupán a szervezet működtetésben, az anyag-csere-folyamatok fenntartásában játszik szerepet, hanem az egészség megőrzésében, és a különböző betegségek megelőzésében, vagy éppen az
öregedés lassításában –

egyáltalán egy jobb közérzet, és élet megteremtésében játszik kiemelkedően fontos szerepet.

Az  elhunytak fele szív- és érrendszeri, 

negyede daganatos  beteg…

Magyarországon halálozási statisztikák szerint az elhunytak fele szív- és érrendszeri, és mintegy negyede daganatos betegségekben hal meg!

Ma már tudjuk, hogy ezen betegségek nagy része az un. idült, azaz nem fertőzésekből származó betegségek közé tartozik, melyek megelőzhetőek!Az Egészségügyi Világszervezet elemzéséből kitűnik, hogy az európai halálozásban vezető szerepet játszó legfontosabb első hét kockázati tényező mind a táplálkozással és az életmóddal kapcsolatos.
Ezek: a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint, a dohányzás, a túlsúly és elhízás, az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a fizikai inaktivitás és a túlzott, rendszeres alkoholfogyasztás.

A táplálkozás tehát alapvetően meghatározza az egészséget, a növekedést, az életmódban történő pozitív változással összefonódva pedig jelentős eredményekhez vezethet az egyén egészségi állapotát illetően.

A táplálkozás-egészséges életmód 12 pontja

  • Változatosság: minél többféle élelmiszerből, minél változatosabb módon elkészített ételekből állítsuk össze étrendünket.
  •  Zsírszegénység: kerüljük a zsíros ételeket, mindenből a zsírszegényebbet válasszuk. Sütéshez, főzéshez használjunk olajat, margarint. Zsírszegény sütési-főzési módokkal készítsük az ételeket, pl. párolás, gőzben főzés, són sütés stb.
  • Kerüljük a túl sós ételek fogyasztását. A napi 3-5 g nátrium mennyiséget lehetőleg ne lépjük túl.
  • Hetente 1-2 alkalommal fogyasszuk édességet, akkor is a fő étkezések után. Cukor helyett inkább mézet, vagy mesterséges édesítőszert használjunk.
  •  Naponta fogyasszunk fél liter tejet, tejterméket. Lehetőség szerint ezekből is az alacsony zsírtartalmúakat válasszuk.
  •  Naponta fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt nyersen vagy párolva.
  •  A kenyérfélék közül a barna kenyeret válasszuk, köretként
  • burgonyát, főzelékféléket fogyasszunk.
  • Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyenletesen osszuk el az ételmennyiséget.
  • Napi 1,5-2 liter folyadékot fogyasszunk. Ez lehetőleg víz legyen. Kerüljük a cukrozott, túl édes üdítő italokat. Az alkohol felesleges energia bevitelt jelent, és nem tartalmaz semmilyen fontos tápanyagot.
  •  Nincsenek tiltott élelmiszerek, ételek, csak a megfelelő mennyiség a fontos.
  • Rendszeresen mozogjunk, legalább 2-3-szor hetente, alkalmanként 45-60 percet és kerüljük a dohányzást!
  • A megfelelő életvitel mellett kialakul az egészséges testtömeg, a cél ennek a megtartása.

A táplálkozási piramis

A táplálkozási piramis szerint a táplálkozás alapját a gabonafélék képzik. Ezekből naponta ötször kell fogyasztani. A piramis következő fokán a zöldségek, gyümölcsök találhatók. Javasolt, hogy háromszor-hatszor együnk belőlük naponta. Ezt követik a tej, tejtermékek, majd a hús, hal, tojás.
Tejből, tejtermékekből naponta kétszer, húsból naponta egyszer, halból hetente egyszer fogyasszunk. Tojásból a javasolt mennyiség heti két, három darab. A piramis csúcsán találhatók az édességek, cukor, zsiradékok. Ezekből kell a legkevesebbet fogyasztani.