Nagyon sokan lelkiismeret furdalással kóstolgattuk a csokoládét az esetleges ártalmaira gondolva. Hogy ne kelljen többé aggódnunk…


 

Nagyon sokan lelkiismeret furdalással kóstolgattuk a csokoládét az esetleges ártalmaira gondolva. Hogy ne kelljen többé aggódnunk álljon itt két tanulmány, amely bebizonyította, hogy az étcsokoládé nem hogy árt, hanem mértékletes fogyasztással még egészségünket is javítja.

2006-ban vizsgálták, egy svájci tanulmányban, hogy a csokoládéfogyasztás befolyásolja-e az érbelhártya funkcióját. A dohányzás köztudottan rontja az ér-belhártya funkcióját, a dohányosok között sokkal több az érbeteg. A csokoládé hatásának vizsgálatához éppen ezért dohányosokat választottak, vagyis azt vizsgálták, hogy a csokoládé javítja-e a megromlott érbelhártya-működést. Két órával 40 gramm csokoládé fogyasztása után az érbelhártya működés javult – de csak a fekete csokoládé után, a tejcsokoládé nem okozott javulást!Érdekes módon a fekete csokoládé a vérlemezek összekapcsolódását is gátolta, vagyis a thrombosis készséget is csökkentette.

 

A fekete csokoládéban antioxidáns hatású flavonoidok vannak, köztük sok a polyphenol. Ez a felelős a javulásért, mind az érbelhártya, mind a vérlemezek esetében. A fekete csokoládé polyphenol tartalma (grammonként) nagyobb, mint a boré vagy zöld teáé.

Naponta kevés fekete csokoládé fogyasztása javítja az érrendszer egészségét.Korábbi vizsgálatokból már ismerjük a kakaó tartalmú ételek egészségvédő hatását, azonban a kutatókat továbbra is aggasztotta, hogy a csokoládé cukor, zsír és kalóriatartalma mellett nem törpülnek-e el ezek a pozitív tulajdonságok. A Journal of the American Medical Association folyóiratban közölt eredmények alapján megnyugodhatunk, ugyanis napi 30 kalória, vagyis megközelítőleg 6,8 g mennyiségnek megfelelő étcsokoládé elfogyasztása kifejezetten előnyös, s túlsúly megjelenésétől sem kell tartanunk.

Egy éven át tartó vizsgálatot végeztek magas vérnyomásos betegeken, ahol a 44 és 73 év közötti résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai polyphenol tartalmú, 30 kalóriának megfelelő mennyiségű étcsokoládét ettek, a többi résztvevő polyphenol-t nem tartalmazó tejcsokoládét fogyasztott, ugyan ilyen mennyiségben. 18 hét elteltével az első csoport tagjai a vérnyomás felső értékének 3, míg alsó értékének 2 pontos esését tapasztalták. Testsúlyuk, koleszterin és vércukor szintjük azonban változatlan maradt. Elsőre a különbség kicsinek tűnhet, azonban a teljes népesség viszonylatában egy ilyen arány már 5 százalékkal csökkentené a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások kockázatát.

A vizsgálat során használt étcsokoládé 50 százalékban tartalmazott kakaót. Természetesen a csokoládé fogyasztása önmagában kevés. Életmódbeli változtatásokkal –rendszeres sportolással, egészséges étkezéssel – kiegészítve azonban hatásos ellenszere a magas vérnyomás alattomos kórképének.

www.harmoniavilag.hu